Afgelopen activiteiten 2014

229.
Vrijdag 18 april was het weer gezellig druk op de bijeenkomst. De werkgroep PA70OMG had zijn eerste overleg. De lokatie bij het Bevrijdingsmuseum is niet beschikbaar. Zij zoeken nu een andere locatie.
Jan PB0AEZ hield een demonstratie van de FOXDELTA antenne analyzer. Dit is een bouwpakket geleverd door de FOXDELTA groep. Zie http://www.foxdelta.com/ voor meer info.
Diverse leden begonnen meteen te experimenteren met de megenomen vertikaal HF Antenne. Deze was op een magneetvoet gemonteerd. Echter was er nergens een metalen grondvlak. Met een stuk draad werd de tegencapaciteit gemaakt. Op het computerscherm was meteen te zien wat het effect was als men het stuk draad uitrolde. Enkele leden hebben later laten weten dat zij dit leuk en niet dure bouwpakket zouden gaan bestellen.
Ook waren leden actief met een contest logboek programma.
Jan moest op het eind van de avond letterlijk het licht uit doen om de nog aanwezige leden het lokaal uit te krijgen.
73 Jan PB0AEZ

 

vr. 7 maart
Bij deze het verslag van een goed bezochte verenigingsavond met 26 leden die de presentielijst hebben getekend. De naambordjes vervaardigd door Jan PB0AEZ worden goed gedragen. Het is voor mij erg prettig om de namen en de calls te leren :-). Er zijn toch heel wat leden die ja alleen maar ziet op de clubavonden en niet spreek via de frequenties. Ik wil toch wel een hernieuwde oproep doen om de naambordje of andere herkenning te blijven dragen. Het voegt echt iets toe in het onderhouden van de contacten.
Verder waren er weer diverse spulletjes meegenomen. Het meest in het oog springend waren wel:
De antenne van Johan PD1MLB. Hij had die zelf gemaakt gebruik makend van bestaande commerciële antennes. Echt een pluim waard hoe netjes deze antennes waren gemaakt.
Hendrik had een zeef antenne meegenomen. Dit is een SHF antenne gemaakt van een grote zeef. Hij claimt echt super resultaten. Het lijkt zowaar een wonder antenne. Metingen zullen wel uitwijzen hoe goed hij werkelijk is. De plannen voor een meetavond worden al gemaakt.
Als je nog niet eerder op een clubavond bent geweest, word je bij deze hiervoor uitgenodigd. Het zijn gezellige avonden met een praatje over techniek, de radio en allerlei andere wetenswaardigheden in de ether. Er is koffie en frisdrank voor hele schappelijke prijzen.
Groeten Frans PE0F.

Vr. 21 februari.
Het was weer lekker druk. Heel wat mensen droegen ook keurig de naam bordjes, die de week daarvoor waren uitgedeeld. Iedereen was nu goed herkenbaar met call en naam. Opvallend was dat er heel wat mensen apparatuur hadden meegenomen om te laat zien of te meten. Martin PA0MJK had zijn Arduino startpakket meegenomen. Volker PA0VVH had zijn netwerk analyzer meegenomen.

Er werden wat metingen uitgevoerd aan filters die door Tonny PA0TGA waren meegenomen. De nog aanwezig cursisten konden zo eens een keer het geleerde over LC kringen in de praktijk zien. Frans PE0F en Pleun PA3HHO hadden een verzameling ringkernen meegenomen voor het maken balun's en mantelstoom filters. Zie het bijgesloten schema voor de toepassing van de verschillende typen kernen en hun effectiviteit voor de gebruikte frequenties. Bij Pleun PA3HHO of Frans PE0F zijn nog ringkernen te koop tegen aantrekkelijke prijzen.

Er is een groter exemplaar op pagina; Historie / zelfbouw en documentatie.

 

vr. 7 februari 
Het was weer een goed bezochte verenigingensavond, waarbij rond de klok van 21:00 nog maar een paar stoelen vrij waren. De cursus, onder de deskundige leiding van Volker, blijkt wel in een behoefte te voorzien, gezien het clubje wat uit het kleine leslokaal kwam. Jammer dat dit de laatste cursus wordt die Volker gaat geven. WIE PAKT de HANDSCHOEN OP?
Ook de contest groep van Wim PE1MMP was voltallig aanwezig. Ze hadden een kort overleg voor de contest van 1 en 2 maart. Verder werden de oscilloscopen uit de kast gehaald om wat metingen te verrichten aan meegebrachte spullen, zoals een spijkerradio en een ARDF vossenjachtontvanger. Er waren ook wat mensen die het bouwpakket van actieve antenne hadden meegebracht. Het blijkt dat er wat problemen zijn met de onderdelen, hierover zal contact worden opgenomen met AATIS, de leverancier. Het Advies is om even te wachten met het bouwen totdat we contact hebben gehad met AATIS.
De volgende bijeenkomst is 21 februari en vergeet niet om 23 februari in je agenda te zetten voor de Snertjacht. We hebben voor mensen, die geen zelf ontvanger bezitten, een superreg ontvanger. Die kun je lenen voor de Snertjacht, dus iedereen die zin en tijd heeft kan meedoen!

vr. 31 januari 
De maand januari telde dit jaar vijf vrijdagen, dus voor onze vereniging een gelegenheid om een keer extra bij elkaar te komen. Hiervan werd goed gebruik gemaakt door de leden en cursisten van de F-cursus. Er kwamen 24 geregistreerde bezoekers opdagen, bekende gezichten maar ook enkele leden die minder vaak de clubavond bezoeken.Het onderlinge QSO verstomde niet (kan natuurlijk ook niet bij zendamateurs) en de pc hoek was de gehele avond bezet.
PA0AEZ had de intekenlijst bij zich voor de radiomarkt in Rosmalen, er werd al snel door enkele leden op ingetekend. Voor degene die er niet waren, Jan neemt de lijst de volgende week ook weer mee. Tegen een gereduceerd tarief van 7 euro kunt u naar Rosmalen zonder in de rij te hoeven staan voor een kaartje.

vr. 17 januari
De Eerste Huishoudelijke vergadering was dit keer op een andere locatie dan de het vertrouwde Rode Kruis gebouw in Beuningen. Dit heeft alles te maken met de onzekere toekomst van dit gebouw. Maar voorlopig kunnen we gebruik blijven maken van dit gebouw, met de huidige kennis nog zeker tot mei 2015. De vergader locatie bij Weijers Riooltechniek in Nijmegen hebben we achter hand als het onverhoopt toch anders loopt. Het afdelingsbestuur blijft zitten en het financiele verslag en het jaarverslag zijn goed gekeurd. De begroting werd vast gesteld. Er waren 33 mensen aanwezig op de vergadering die verder vlot verliep. Om 22:00 uur kon Frans PE0F de vergadering sluiten.
Het is goed om te constateren dat de gemiddelde bezoekers aantallen per verenigingsavond stijgende zijn. Voor het Bestuur is dit een bevestiging om op de ingeslagen weg verder te gaan. Voor het verslag van de vergadering verwijs ik naar het leden gedeelte op deze website. Heb je daar nog geen toegang toe maak dan een inlogcode aan.

Een foto impressie: http://www.flickr.com/photos/105701885@N05/sets/72157639878313803/


vr. 3 januari

Onze eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar. Er was een grote opkomst, wellicht mede door de gratis consumptie, maar vooral ook om elkaar het beste toe te wensen voor 2014.
Martin PA0MJK had zijn zelfbouw eindtrap meegenomen en liet zien dat hij alweer een stap verder is met zijn schakelbaar lowpass filter.
Volker had zijn zelfbouw componenten tester meegenomen dit bouwpakket is te bestellen bij Funkamateur voor ongeveer 80 euro ex verzendkosten.
Ook Rene PD1RJ was er weer met zij QSL koffer. Verder zijn Wil PG8W en Tonnie PA0TGA druk geweest met het installeren en configureren van Sondemonitor een programma voor het monitoren van weersondes.
Voor de inwendige mens werd goed gezorgd door Bert (NL13506) en Jan PB0AEZ, zij hadden de nodige snacks gehaald die gretig aftrek vonden.
Groeten Frans PE0F.