JOTA 2012: Sc. Don Bosco - Mook

Verslag door PB0AEZ:

Tijdens de JOTA 2012 hebben diverse Nijmeegse Zendamateurs assistentie verleend om voor de Scouting Don Bosco de JOTA activiteiten goed te laten verlopen. Dit waren: Tonny PA0TGA, Charles PE7CPA, Jan PD7JPL, Jan PD0ATG, Gery PE2GER en Jan PB0AEZ. De roepletters van dit station was PB0AEZ/J.

Materiaal:
De gebruikte Sets: Tonny had een tweemeter set. Jan PB0AEZ een YEASU 897. Gery een HF set.

Vrijdag:
Ik was redelijk vroeg om het kamp aanwezig. terwijl de scouts de tent opzette hing ik in de toren twee (2) tweemeter antennes. Later kwam Jan PD0ATG mee helpen. Een zeer oude dipool van een beam (horizontaaal)en een j-antenne zonder bevestigings materiaal aan een pvc pijp. De antennes werkten redelijk tot goed.
Een van de VERON HF antenne hebben we voorzichtig uit gerold. Deze opgehangen. Maar wat was het voedingspunt ????? Gegokt op een los hangende draad (aan de drie andere draden zaten isolatoren en een was uitgerust met twee spoelen) . Hier hebben we een balun aan gemonteerd (onbekend type en verhouding) aan de andere zijde van de balun een lange tegen capaciteit draad. Met de antenne tuner hebben we deze voor de zender aangepast.

Activiteit:
Op vrijdag avond om 22.00 uur werd de opening door Dr Kuipers verzorgd. deze was in Mook zeer goed te ontvangen, zowel op 80 m als op twee meter. Het inmelden gebeurde op twee met de verticalen antenne. De scouts, hun leiding en stafleden waren aanwezig (Ongeveer twintig man.)

Zaterdag:
Om 10 uur kwamen de kinderen(7 jaar tot 13 jaar)in diverse groepen volgens een draaiboek. Charles nam de set (van Tonny) en is met de groepen verbindingen gaan maken met ander JOTA stations.


Na een tijdje werd de set te warm. De frequentie was niet meer correct en het tegenstation werd onverstaanbaar.  Ik heb met de FTH 897D het QSO overgenomen. Om 13.00 uur gingen de laatste groepen weg. De aanwezigen hams en begeleiders  kregen een lunch aangeboden.

Zaterdag middags hebben de oudere scouts enkele verbindingen gemaakt. Tevens is er (tot laat in de avond) wat op HF gewerkt met RTTY. Wij hebben met zes man een VERON antenne uitgerold ontward en uitgespannen (de 5 mannen waren de uitspanpunten) en Tonny is in de toren gegaan om van dit wonderlijke bouwsel foto's te nemen. Niemand wist wat voor een antenne is was. Hierna is deze zorgvuldig uit elkaar genomen en opgerold. Thuis de rothammel erbij gehaald. Maar hier staat niets in als vergelijk. Probleem voor de VERON avond.

De vossenjachten:
De jacht zaterdagmiddag met de kinderen is goed verlopen. Zij zijn een uur of twee zoet geweest maar hebben de vos niet gevonden.

Na het Diner hebben we ons voorbereid voor de avond jacht voor de VERON-leden. We hadden alleen weinig deelnemers, veel afmelders en 1 (VERON) toeschouwer.

Wil, Jiri, Tonny en Gery met zijn twee zonen waren de deelnemers.

Er waren twee vossen. 1 ergens in het bos, de ander bij het kampement. Die had ik onder beheer. Enkele jagers hadden met die tweede een beetje moeite. Ik had de antenne in een v-vork van takken in een boom gehangen. Twee meter van de bosrand af. Daarna gezellig napraten bij een kampvuur. 

De jagers zijn tot laat bij ons op bezoek geweest. Na 23 uur begon het af te koelen en hebben we de kachels aan gestoken.

Zondag: Na het ontbijt zijn we gaan afbreken. Om 12.30 uur was het hele veld ontruimd en rein.
Alleen ligt nu mijn auto vol met materiaal dat naar de diverse adressen retour gebracht moet worden.