Even voorstellen - PA1CCM

Nijmegen - 25 november 2014.

PE9140 wordt PA1CCM even voorstellen: Kees Merkelbach. Sinds ik op 9 september 2013 ‘het klasje van Volker’ ben binnen gestapt, ben ik weer terug in een wereld die ik zo’n 35 jaar geleden verlaten had bij mijn vertrek uit de elektrotechniek.  

De elektronica heeft in de afgelopen jaren een dermate vlucht genomen dat we nu bijna uitsluitend nog communiceren via internet en iedereen is wel via Skype gratis te bereiken is met wat toen nog de “utopische” beeldtelefoon was.

Mijn fascinatie was ontstaan door het bijzondere verschijnsel dat je hoge en lage tonen kon versterken of verzwakken van een audio signaal. Niet lang daarna kocht ik van het geld uit mijn ‘gekraakte’ spaarpot een kleine transistorradio en daar begon mijn interesse in het HF gebeuren. Beginnend bij Radio Veronica, Caroline, Mi Amigo Noordzee etc. Een aantal jaren later kreeg ik een oude buizen radio met afstem mogelijkheden voor de korte golf en zo kwam de hele wereld binnen. Luisterend naar omroep zenders als Radio Tirana, Radio Moscow, The Voice of America en natuurlijk de BBC World service slokte menig uurtje voor het slapen gaan op. Juist door dat luisteren ontwikkelde ik mijn Engels en van huis uit geïnteresseerd in de politiek, was het boeiend de twee machtsblokken te horen over de wederzijdse propaganda. Eigenlijk is er niet veel veranderd als je nu kijkt naar Russia Today of wat we voorgeschoteld krijgen uit Hilversum of waar dan ook. Al mag je dan niet over politiek praten, gespind wordt er des te meer.

Nu heb ik sinds een jaar of 15 de zeilsport omarmt en met deze hobby kwam ook het radio gebeuren weer om de hoek kijken. Met het behalen van het basis certificaat en het Marcom B kon ik voortaan via de marifoon communiceren met brug en sluiswachters om zo sneller op de plaats van bestemming aan te kunnen komen. Ook werd er wel eens van kanaal 77 (voor sociaal verkeer) gebruik gemaakt maar dat was bij hoge uitzondering. Ook voor weerkaarten was internet belangrijk om die op m’n navigatie software te gebruiken. Nu mijn tochten steeds langer werden en vaak in havens het een probleem was met internet ging ik weer eens kijken of de Veron waar ik in mijn tiener jaren weleens mee in contact was geweest nog bestond. (Ik had destijds een NL nummer en stuurde QSL rapporten de wereld rond en kreeg deze bevestigd ook weer terug.) Ja de Veron is er nog steeds en hoe wel het destijds in Den Bosch vooral een oude mannenclub was is er niets veranderd, behalve mijn eigen grijze haren nu.

Het was zomaar een vraagje destijds, of er ‘weer’ een cursus gegeven zou worden in de regio Nijmegen, en zie daar: na de zomervakantie van 2013 startte Volker van Hoorn zijn laatste cursus voor de F licentie. Was dat niet te hoog gegrepen? Ik bestelde de boeken N en F en nam ze mee op reis. Al lezend viel het N me erg mee en begon daarna aan het boek F. Wel een stap verder moet ik zeggen maar door mijn oude kennis van de elektrotechniek ging er steeds meer belletjes rinkelen en werd deze informatie langzaam maar zeker weer gewekt.

Afgelopen november was het dan zover, na een jaar studeren het lang verwachte examen. Ik dacht dat het misschien wel te vroeg zou komen maar niet geschoten is altijd mis dacht ik maar. Het resultaat was dat ik ruim boven de norm mijn examen heb weten te halen.

Ja, das mooi maar nu komt toch de praktijk, wat ga ik met deze nieuwe mogelijkheden doen en vooral waar?

Wonend in een nieuwe wijk van Lent (Nijmegen Noord) zitten mijn buurtgenoten niet op te wachten een grote antenne op het dak, maar aanboord van mijn bootje moet er toch wel wat mogelijk zijn, alleen wie helpt mij op weg? Gelukkig is er dan de veron met mensen die hopelijk eerder met dit bijltje hebben gehakt. Wie weet kom ik jullie op de verenigingsavond tegen.

 

Groet Kees Merkelbach
PA1CCM & PE9140